Η Δομνίστα μπορεί να γίνει το ορμητήριό σας για χειμερινές ή καλοκαιρινές αποδράσεις στις γύρω περιοχές, αλλά και το καταφύγιό σας για στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Σε κάθε περίπτωση γνωρίστε τη καλύτερα ξεκινώντας από τα δυο μουσεία της.

ΜουσείοΤο Λαογραφικό Μουσείο Δομνίστας ιδρύθηκε το 1981 και λειτουργεί στο χώρο του παλαιού γυμνασίου. Εκεί θα βρείτε μια τεράστια συλλογή από αντικείμενα οικιακής χρήσης έως και παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες. Στη διπλανή ακριβώς αίθουσα στεγάζεται από το 1992 το Μουσείο Παλαιάς Φωτογραφίας, όπου συγκεντρώθηκαν όλες οι μνήμες και οι ιστορίες του χωριού, σε μια μεγάλη και εξαιρετική συλλογή ασπρόμαυρων φωτογραφιών από την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής, από τις αρχές του αιώνα έως και τη δεκαετία του ’60, χάρη στη συμβολή κυρίως του φωτογράφου Ηλία Μωρίκη και του γιου του Ντίνου, ο οποίος και διατήρησε τα αρνητικά φιλμ του πατέρα του. Το Μουσείο σήμερα διαθέτει περισσότερες από 700 φωτογραφίες, ενώ οι οποίες στην πλειοψηφία τους αποτελούν οικογενειακά κειμήλια. Τέλος μπορείτε να επισκεφθείτε τη βιβλιοθήκη του Συλλόγου η οποία περιλαμβάνει μια αρκετά μεγάλη ποικιλία βιβλίων του νομού.

 

Στην άκρη του χωριού δεσπόζει το μνημείο Εθνικής Αντίστασης προς τιμήν των επτά αγωνιστών Άλσος Προφήτη Ηλίαπου ξεκίνησαν από το χωριό την ένοπλη αντίσταση εναντίων των γερμανών τον Ιούνιο του 1942, όπου κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, λαμβάνουν χώρα και οι σχετικές εκδηλώσεις. Δίπλα στο μνημείο αυτό θα βρείτε το παλιό σχολείο του χωριού, ενώ ακριβώς πίσω από το σχολείο ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί και να χαλαρώσει στο θαυμάσιο άλσος του Προφήτη Ηλία με το εξωκλήσι, την παιδική χαρά, την πέτρινη βρύση και τα αιωνόβια πεύκα, σε μια τοποθεσία όπου παλιά βρισκόταν το παρατηρητήριο των αγωνιστών.

Μπορείτε ακόμη να απολαύσετε διαδρομές σε απαράμιλλου κάλους φυσικά τοπία αλλά και δραστηριότητες που θα σας συναρπάσουν και θα σας αναζωογονήσουν ξεκινώντας με μια εκδρομή στο Φαράγγι «Πάντα Βρέχει» που αποτελεί έναν από τους αγαπημένους προορισμούς χιλιάδων επισκεπτών καθώς πρόκειται για ένα περίφημο έργο της φύσης. Μπροστά σας θα ξετυλιχθούν εικόνες απίστευτης ομορφιάς καιθώς αμέτρητοι συνεχόμενοι μικροί καταρράκτες σε συνολικό μήκος περίπου 80 μέτρων ρίχνουν τα νερά τους από ψηλά στον Κρικελλοπόταμο. Επιβάλλεται να απολαύσετε ένα φυσικό ντουζάκι ίσως και μια βουτιά καθώς το καλοκαιράκι τα νερά είναι κάθε άλλο παρά κρύα. Τον Αύγουστο που τα νερά των καταρακτών λιγοστεύουν δημιουργείται μια τεράστια κουρτίνα από σταγονίδια σα να ψιλοβρέχει. Άλλωστε το φαράγγι απέκτησε το ονομά του ακριβώς επειδή πάντα βρέχει...

Παλιό Γεφύρι ΚρικελλοπόταμουΕνώ λίγο έξω από τη Δομνίστα, στο δρόμο που οδηγεί στο Κρίκελλο θα βρείτε και το παλιό γεφύρι του Κρικελλοπόταμου, σημείο γνωστό στους λάτρεις των extreme sports, καθώς αποτελεί αφετηρία για τις εξορμήσεις τους, ενώ ο ίδιος ο Κρικελλοπόταμος είναι ένα από τα διασημότερα ποτάμια, με επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα για κανό ή καγιάκ. Για τους λάτρεις δε της πεζοπορίας να θυμίσουμε ότι υπάρχει και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.

Λίμνη ΖηρέλιαΕπισκεφθείτε ακόμη την όμορφη λίμνη Ζηρέλια για να απολαύσετε ανοιξιάτικους περιπάτους ή ακόμη κι ένα υπέροχο πικ - νικ με την παρέα σας.

Ο επισκέπτης της Δομνίστας μπορεί ακόμη να επισκεφθεί το σπήλαιο Μεσοκώμης που ανακαλύφτηκε το 1961 σε μια πλευρά του βουνού Καρφοπεταλιάς. Απέχει από το δημόσιο δρόμο, πριν από τη Μεσοκώμη, γύρω στα 15 λεπτά της ώρας με τα πόδια κι έχει θαυμάσιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες.Σπήλαιο Μεσοκώμης

Τέλος στον δρόμο που οδηγεί στο Καρπενήσι και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το χωριό, μετά το χωριό Κρίκελλο, βρίσκεται η τοποθεσία Κοκκάλια που χρωστά την ονομασία της στα απομεινάρια της νικηφόρου μάχης που έδωσαν εκεί οι Αιτωλοί εναντίον των Γαλατών το 279 π.Χ. Εκτός από τα διάσπαρτα ανθρώπινα κόκκαλα φημολογείται ότι μέχρι πρόσφατα μπορούσε ο επισκέπτης να βρει ακόμη και μικρά κομμάτια από όπλα εκείνης της εποχής όπως δόρατα, βέλη, ασπίδες και ακόντια που χρησιμοποιήθηκαν στη μάχη. Εκεί μπορείτε να δείτε και το μνημείο που στήθηκε για να θυμίζει τη συγκεκριμένη μάχη.